Wat vond Rico van zijn stage bij Contiweb?

Rico Thijssen, student werktuigbouwkunde Avans Hogeschool in ’s-Hertogenbosch, heeft zijn stage-opdracht naar het ontwerpen van een De-curling unit bijna afgerond. “De opdracht was echt heel interessant. Het onderwerp en het werkgebied waren geheel nieuw voor mij. Ik heb in een korte tijd veel geleerd, en ben daar fijn bij geholpen door mijn Contiweb collega’s”, zo vertelt hij enthousiast.

Gijs Janssen, Manager Engineering Equipment Contiweb: “Wanneer papier op een rol gewikkeld wordt, heeft het de neiging om de kromming van deze rol aan te nemen. Hierdoor kan het materiaal, met name dikker papier of karton, na het afwikkelen en snijden weer opbollen. Om dit tegen te gaan moet het papier tegen gestreken worden, het zogenaamde de-curlen. De details en specificaties van deze unit moeten nog verder worden uitgewerkt. Het hoofddoel van deze stage was dan ook om ons inzicht te geven in hoe we de-curling kunnen integreren in onze CD, de Contiweb rollenwisselaar voor de digitale- en verpakkingsmarkt. Met behulp van deze conceptstudie streven we naar een versnelling van het ontwikkelingsproces, waardoor we snel kunnen inspelen op de wensen en behoeften van onze klanten. En daar heeft Rico met zijn onderzoek zeker een bijdrage aan geleverd.”

In zijn onderzoek om tot een ontwerp te komen startte Rico met een vooronderzoek naar het krulgedrag van papier. En heeft hij in de markt gezocht naar wat er inmiddels op dit gebied leverbaar is. Het ontwerp moest passen in de CD, de Contiweb rollenwisselaar voor de digitale- en verpakkingsmarkt. De CD maakt van rollen papier een eindeloze baan, die in het drukproces onafgebroken bedrukt kan worden. Het papier wordt pas na het drukproces in het gewenste formaat gesneden en gevouwen.

Rico Thijssen: “Het onderwerp waaraan ik heb gewerkt is praktisch gezien nieuw voor Contiweb en voor mij al helemaal. Er zijn wel rapporten van een eerder (klein) onderzoek naar de-curling uit 2011 en twee collega’s die destijds betrokken waren bij het onderzoek. De meeste kennis heb ik echter verkregen door het doen van literatuuronderzoek en onderzoek via het internet. Voor kennis op het gebied van de rollenwisselaar kon ik natuurlijk terecht bij de collega’s van Contiweb. Er zijn veel verschillende ideeën te bedenken op het gebied van de-curling. 95% van die ideeën is puur mechanisch. De opdracht aan mij was dan ook om de meest geschikte mechanische oplossing te vinden die past binnen de bestaande machine. Uiteindelijk heb ik een keuze gemaakt uit twee werkingsprincipes. Om beide principes met elkaar te vergelijken, paste ik de zogenaamde Kesselringmethode toe. Hierbij toets je de principes aan de hand van het programma van eisen en wensen en ken je vervolgens een kwantitatieve score toe.”


Rico levert zijn ontwerp op als een 3D-model, met een 2D-tekeningenpakket en een technisch ontwerp dossier met daarin de resultaten van het markt- en vooronderzoek, de overwogen oplossingen en de onderbouwing voor het uiteindelijke ontwerp. Rico heeft zijn stageperiode als zeer leerzaam ervaren. “De stagebegeleiding verliep prima. Er was altijd een aanspreekpunt beschikbaar en de wekelijkse voortgangsbesprekingen waar voor mij effectief. Ik ga mijn opdracht binnen de gestelde tijd afronden, en ik hoop natuurlijk op een mooi cijfer.”

Heb je ook interesse in een stage bij Contiweb? Wees er dan snel bij. Op dit moment hebben we nog interessante stage plekken beschikbaar. Mail naar recruitment@contiweb.com.

Share het bericht:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees ook

Winter BBQ

Medewerkers van Contiweb luiden samen het jaar uit met een heerlijke en gezellige winter barbecue. Het hele jaar is hard

Lees verder